Green Family το Ελληνικόν

Green Family το Ελληνικόν
Σε αυτήν την σχέση δεν υπάρχει χημεία.. μόνο φυσική

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Μεγάλα Ρητά και Αποφθέγματα – Σεβασμός


Συζητώντας πριν λίγες μέρες με κάποιους φίλους ανταλλάσαμε απόψεις σχετικά με το αν και κατά πόσον υπάρχει σήμερα αυτό που κάποτε ονομάζαμε σεβασμό απέναντι στον μεγαλύτερο, απέναντι στον δάσκαλο, απέναντι στις αρχές, στους θεσμούς κ.λπ. ... Κατατέθηκαν διαφορετικές απόψεις από τις πιο ακραίες μέχρι και τις πιο διαλλακτικές. Όπως πάντα συμβαίνει, νομίζω ότι και σε αυτήν την περίπτωση η αλήθεια είναι κάπου στην μέση. Σαφώς και υπάρχει σεβασμός σε πολλές περιπτώσεις όπως επίσης υπάρχει και η απουσία σεβασμού σε πάρα πολλές άλλες. Πάγια πεποίθησή μου ήταν είναι και θα εξακολουθεί μέχρι να φύγω από αυτόν τον μάταιο κόσμο να είναι ότι ο σεβασμός είναι κάτι που μπορεί κάποιος να κερδίσει και ποτέ δεν θα μπορέσει να τον επιβάλλει. Μπορεί να επιβάλλει φόβο, όμως δεν θα κερδίσει ποτέ τον σεβασμό.

Φυσικά όσοι σήμερα δεν έχουν κερδίσει τον σεβασμό είναι αυτοί που πιστεύουν ότι οι «σημερινοί νέοι» δεν σέβονται τίποτε. Έχουν άραγε αναρωτηθεί αν αυτοί οι ίδιοι σέβονται τα νέα παιδιά που έχουν απέναντί τους; Έχουν αναρωτηθεί αν πρώτα αυτοί θα έπρεπε να σεβαστούν τον συνάνθρωπό τους και μετά να περιμένουν από αυτόν να τους σεβαστεί; Πριν αφορίσουμε λοιπόν την νέα γενιά ας ρωτήσουμε εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας αν και κατά πόσο την σεβόμαστε εμείς.
Έχει αναρωτηθεί ποτέ κανείς δάσκαλος αν θα έπρεπε να δείξει τον σεβασμό του απέναντι στους μαθητές του μέσα από την δική του καθημερινή προσπάθεια να γίνει καλύτερος, να βελτιώνεται και να προχωρά με στόχο και σκοπό να δημιουργήσει μια νέα γενιά που θα είναι καλύτερη από αυτόν και να αισθάνεται περήφανος γι’ αυτό; Μήπως το να αφορίζουμε εύκολα και χωρίς ιδιαίτερη σκέψη τα νέα παιδιά είναι ο εύκολος τρόπος για να κρύψουμε τις δικές μας αδυναμίες και ανασφάλειες; Φυσικά με τον τρόπο αυτό δεν θα πρέπει να έχουμε και την απαίτηση να μας σέβονται…
Καθημερινά συζητάμε ότι το κράτος δεν κάνει τίποτε για εμάς, μας κλέβει κ.λπ. Έχουμε αναρωτηθεί ποτέ τι είναι αυτό που κάναμε εμείς απέναντι στο κράτος όλα αυτά τα χρόνια; Δεν συντηρήσαμε αυτήν την κατάσταση μέσα από τις πράξεις και τις επιλογές μας; Φυσικά και σε ένα κράτος που κυρίαρχο είναι η συναλλαγή η απουσία σεβασμού είναι κάτι που δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει. Σκεφτόμενος όλα αυτά και αναλογιζόμενος ότι τελικά έχει πολύ μεγάλη σημασία στην ζωή μας να βασιζόμαστε στις δυνάμεις, την γνώση και την προσωπικότητά μας, στην οικογένεια, στους φίλους και τους ανθρώπους που σεβόμαστε και μας σέβονται, δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω 100% με το:
«Μπορείτε να σταθείτε ψηλά, χωρίς να ακουμπάτε σε κάποιον. Μπορείτε να είστε ο νικητής, χωρίς θύματα» Harriet Woods
Αμανιός Εμμ. Αντώνης
Σύμβουλος Επιχειρήσεων Alpha Plan Consultants
Καθηγητής Μάρκετινγκ ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου